Mad og drikke

Alderens ynde i 14 vine

Brødtekst

Annonce

1997 Barbera d’Alba Bricco delle Viole, G.D. Vajra, Barolo, Piemonte Unikavine.dk: 300 kroner (13,5 procent)

Mørk rødbrun, men stadig uigennemsigtig i glasset. Duften er et bad i tertiære aromaer: Svampe, våde blade i skovbunden og lys tobak med et pift af sød lakrids. Der er en oxideret tone i duften, men ikke i en grad så det svækker lysten til at smage vinen. I munden er vinen en del friskere; syren er stadig i live, men kun på medium styrke. Her er mørke kirsebær, tørrede hindbær og brombær og henkogte blommer, karamelliseret mælkechokolade, mere lys tobak, læder og støvet, varm gårdsplads. Konklusionen er dog, at det er en vin, som er gået på pension, og det er nok fem år siden, den var på toppen. Tre stjerner.

1984 La Monella, Braida, Piemonte, Italien - Unikavine.dk: 300 kroner

Rødbrun og svagt gennemsigtig i glasset. Kaffe, appelsinskal, svag champignon og våd jord trænger igennem i duften, og i munden er det bitre toner af kaffe og appelsinskal fulgt op af løg, kirsebærsten og en smule mørk chokolade, der viser sig frem. Imponerende nok er der stadig en ganske lille, mousserende fornemmelse i vinen. Afkølet til cirka 14 grader skjuler denne vin sin alder overraskende godt. Fire små stjerner.

La Bogliona Barbera d’Asti Superiore, Scarpa, Nizza, Piemonte - Victoriavine.dk: 449 kroner (for 2011)

2010 La Bogliona: Medium rød med pæn intensitet i duften. Den er lidt kantet med lakrids og gårdsplads, en ostet tone, røde kirsebær og svagt granatæble. Syren er høj, det samme er alkoholen (14,5 procent), men vinen er i balance med både rød bærfrugt, især våde jordbær, en antydning af fadlagring og mere ældede noter af lys tobak og nyt læder. De tertiære noter er ved at tage over. Giv den to-tre år mere, og så er den på toppen. Lige nu er det fire sikre stjerner.

2011 La Bogliona: Mørkerød og uigennemsigtig i glasset. Intens duft med sorte kirsebær, brombær, blå blommer, smukt fad (vinen har ligget på gamle, store botti), kværnede røde peberkorn, lidt lakridsrod og sød tobak. I munden er der sødme, høj syre, gode tanniner og alligevel en cremet mundfornemmelse. Stor krop, hvor alkoholen er tydelig og en lang afslutning. Her er balance og kompleksitet. Fem store stjerner.

2013 Barbera d’Asti Superiore Nizza, Sant’ Evasio, Nizza, Piemonte - Vinotekafynnis.dk: 188 kroner (14,5 procent)

Medium rød, gennemsigtig og efterlader masser af farve på glassets sider. Her er mørke kirsebær, søde ribs, granatæble og mørke blommer i duften, som også byder på svagt sødligt fad, tørre solbær, tobak og en lille lakridsnote. Frugten og syren er ved at finde hinanden i smagen, men der er stadig nogle års udvikling tilbage, før der er harmoni. Lige nu er syren - og til dels tanninerne, som kan markere sig i denne vin - for dominerende i forhold til den sødlige frugt. Vinen vil formentlig smage bedre om to-tre år, når de ældede noter for alvor viser sig frem i både duft og smag. Det er bemærkelsesværdigt, hvor tilbageholdende alkoholen virker i munden. Fire stjerner.

2011 Mervisano Barbera d’Alba, Orlando Abrigo, Treiso, Piemonte - Vinotekafynnis.dk: 163 kroner (14,5 procent)

Mørkerød og uigennemsigtig, gennemfarvet ud til kanten i glasset. Der er fyldt op i næsen med mørk bærfrugt - sorte kirsebær, brombær og solbær - peber og flæsk, timian, fadfedme og mørkristet træ, en smørret note, våd jord og mørk kakao. Syren nærmer sig en pæn integration med de mørke, frugtige smagsnoter af sorte bær, mørk chokolade, en smule vanilje, peber, læder, tjære og brændt træ. Tanninerne napper kun svagt i munden. Tørstofindholdet forekommer højt i denne vin, som må have kondition til i hvert fald fem år endnu, før den er på toppen. Alkoholen er bemærkelsesværdigt afdæmpet i munden. Fem små stjerner.

Stradivario Barbera d’Asti Superiore, Bava, Cocconato, Piemonte - Ankervinimport.dk oplyser forhandler og pris

2013 (13,5%): Medium rød med grønne, stilkede noter iblandet blåbær og brombær i duften, som også har meget svagt fadpræg. I munden er syren høj, og alkoholen nærmer sig også et mærkbart niveau (13,5 procent). Der er blå blommer, brombær, sorte kirsebær, svag sød lakrids og fadsødme i smagen. Den virker endnu ikke harmonisk. Tre stjerner.

2007: Stadig rød, men med de første tegn af teglrødt skær i kanten af glasset. Svag oxideret tone i duften, som er domineret af kaffe, lys chokolade og kirsch. Der er høj syre og forholdsvis store tanniner i munden, hvor smagen af kirsch og chokolade går igen sammen med modne, blå blommer, sorte kirsebær og en snert af sød tobak og chokolade. Vinen nærmer sig modenhed. Fem stjerner.

2001: I modsætning til Pianoalto i samme årgang er denne klart mere ældet. Her er en tydelig oxideret tone, der fører over i bitter tobak. Syren er stadig høj, og den oxiderede tone findes også i smagen, hvor frugten bæres af overmodne, blå blommer. Her er bitter tobak og fadsødme. Den skal drikkes nu. Tre stjerner.

1998 (fra magnum): Teglfarvet med klarere kerne end 2001’eren. Afdæmpet duft af rød bærfrugt, syrlige kirsebær og lyst skind. Syren er høj, kroppen er stor, og vinen har en lang finish. Der er søde, røde bær, granatæble, sorte kirsebær, sød lakrids og chokolade i smagen. God balance mellem syre og sødme, men den er ikke helt så imponerende, som Pianoalto i samme årgang.

Pianoalto Barbera d’Asti Superiore Nizza, Bava, Cocconato, Piemonte - Ankervinimport.dk oplyser forhandler og pris

2013: Medium rød. Meget lukket i duften og giver ikke meget fra sig ud over lidt krydderurtebed og en svag, syrlig lugt. Også i munden er vinen lukket - frugtsødmen fornemmes, og der er stor syre og høj alkohol (14,3 procent), men frugten gemmer sig, og vinen smager mest af tør lakridsrod og har et urtet præg. Tre små stjerner.

2007: Medium teglrød med tydelige alderstegn i duften - her er oxidering og læder, men også syrlige kirsebær, lys chokolade, svagt fadpræg og krydderurtebed med timian. Der er god balance i munden, hvor syren stadig er i top. Smagen har sorte kirsebær og bær i lage fulgt af sød lakrids og krydderurtebed. Alkoholen (14 procent) brænder igennem. Vurderet på eftersmagen og længden virker den, som om den kan leve længe endnu, men duften antyder, at den er ved at toppe. Tre stjerner.

2001: Medium teglrød og gennemfarvet ud til kanten af glasset. En duft af våde, overmodne jordbær, overmodne blå blommer og en smule oxidering, men slet ikke så udtalt som i 2007’eren. Smagen har rød frugt med granatæble, syrlige hindbær og våde jordbær. Her er sød lakridssødme og tydelig alder. Stadig en høj syre og stadig lækker at drikke - topper den lige nu? Den burde kunne holde sig et par år endnu. Fem stjerner.

1998 (fra magnum): Medium teglrød med duft af kirsebærlikør og rød bolsjesødme ledsaget af granatæblesaft, sukrede ribs, læder og en svag note af kød. Vinen har stor sødme i smagen med moden, rød bærfrugt og kød, en perfekt integreret syre og alkohol - og igen, en smuk sødme. En vin med flot balance og på magnum burde der være endnu to-tre års liv i den. Fem store stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rejser

5 tip til gode julemarkeder i Norden

Holstebro

Opgang evakueret under brand

Sport

Joe Joe Fahn blev dansk mester

Leder For abonnenter

Politikerne må gerne skuffe nogle ind imellem

Kan et udtjent styrhus på 55 kvadratmeter passe ind som pølsevogn på havnen i Lemvig? Nej, mener politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune. De har vendt tommelfingeren nedad til en ansøgning fra en lokal mand, som ønskede at placere det næsten seks meter høje styrhus på havnen og indrette det som pølsevogn. Den beslutning blev mødt med kritik af mange læsere, da vi skrev om sagen forleden. På Facebook udtrykker flertallet af debattørerne undren og skuffelse over, at kommunen ikke er med på den idé. "Skidt for Lemvig, at man ikke tager imod den slags ideer - det ville være perfekt for Lemvig - men det er nok ikke smart nok", lyder en af omkring et halvt hundrede kommentarer til sagen. Og det er faktisk sagen i en nøddeskal. Det er ikke smart nok. Eller sagt på en anden måde; styrhuset passer på ingen måde ind i det miljø, man ønsker på havnen. Det kan man selvfølgelig ærgre sig over ud fra en romantisk forestilling om, at lidt anarki og spøjse indfald kun er klædeligt. Men i det konkrete tilfælde er det ikke så underligt, at politikerne afviser sagen. Der er de seneste år gjort meget for at gøre havneområdet i Lemvig attraktivt, og et skrummel af et styrhus, er ikke noget, man bare lige placerer. Det er derfor både fornuftigt og logisk, at politikerne vælger at skuffe ansøgeren - og de tilsyneladende mange, der ellers synes godt om idéen. Det er lokalpolitikernes lod at skuffe nogle engang i mellem. Naturligvis ikke for ofte, men deres opgave er at træffe beslutninger for det fælles bedste. Og netop byudvikling er et område, hvor politikerne skal tage det ansvar meget alvorligt. De beslutninger, de træffer nu, får indflydelse mange år frem i tiden. Derfor er det vigtigt ikke at ryste på hånden. Og her taler vi om meget mere end blot en pølsevogn. I kampen om både bosætning og turister er det vigtigt, at der er en rød tråd i beslutningerne. Ikke mindst på det attraktive havneområde. Også selv om beslutningerne måske koster lidt i afdelingen for lokalkolorit.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Holstebro

Ild i tre containere

Annonce