Udland

Ambassadør føler sig truet af Trump under afhøring i Kongressen

USA's præsident Trump sender nedgørende tweet om ambassadør, mens hun afhøres i kongressen om Ukraine-sag.

Præsident Donald Trump skriver i et tweet på det sociale medie Twitter, at alle lande, hvor USA's fyrede ambassadør i Ukraine Marie Yovanovitch har gjort tjeneste, har klaret sig skidt.

Det skriver han samtidig med, at Yovanovitch som vidne afhøres i Repræsentanternes Hus - som forberedelse til en mulig rigsretssag mod Trump.

- Overalt hvor Marie Yovanovitch bevægede sig, gik det skidt. Hun begyndte i Somalia, og hvordan var det lige, det gik?

- Og så hurtigt fremad til Ukraine, hvor den nye ukrainske præsident talte ufordelagtigt om hende, skriver Trump.

Yovanovitch kalder præsidentens tweet intimiderende.

Det samme gør formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Adam Schiff.

- Dette er en del af et mønster for at intimidere vidner, og det er også en del af et mønster til at obstruere retfærdighed, siger han efter vidneafhøringen.

Yovanovitch forklarede, at hun også følte sig intimideret af den telefonsamtale, som Trump havde med Ukraines præsident i juli.

Hun forklarer udførligt om sine mange år i USA's udenrigstjeneste. Hvordan hun i dette forår blev genstand for tilsværtning startende med præsidenten.

Hun beskriver, hvordan hun i maj midt om natten blev kaldt tilbage til USA fra Kijev i Ukraine. Det var, efter amerikanske embedsfolk havde fortalt hende, at de "ikke længere var i stand til at beskytte mig".

Trump havde i telefonsamtalen med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij, i juli sagt om hende, at "hun gennemgår nogle ting".

- Det gjorde jeg, bekræfter hun under høringen.

Yovanovitch siger, at hun er "chokeret, forfærdet og knust over, at USA's præsident kan finde på at omtale en hvilken som helst ambassadør på den måde over for et udenlandsk statsoverhoved".

- Og det var mig. Jeg kunne dårligt tro det.

Yovanovitch blev fjernet som ambassadør i maj. Det var mens Trumps personlige advokat Rudy Giuliano arbejdede på at få Ukraine til at indlede end efterforskning mod tidligere vicepræsident Joe Biden og hans søn, Hunter.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brand i lejlighed i Heimdalsparken

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce