Erhverv

Career Campus hjælper med integration i det vestjyske

Jonas og Jógvan er faldet godt til i Ringkøbing takket være Career Campus - et kollegium for studerende og vidensarbejdere indrettet i et nedlagt plejehjem. Foto: Thomas Maxe
Et fantastisk socialt fællesskab hjælper studerende og vidensmedarbejdere med at slå rod i Ringkøbing-Skjern Kommune.

RINGKØBING: Den gamle fredede bygning på Aldershvilevej var oprindeligt et plejehjem.

Det kan man godt se udefra, men inden for murene sprudler der af liv og glade dage, især i fælleskøkkenet, som er det naturlige samlingspunkt, hvor snakken går lystigt hen over dampende gryder. Og der bliver snakket både indisk, engelsk – og jysk.

Plejehjemmet er blevet til ”Career Campus”, et kollegium drevet af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, som lejer boliger ud til cirka 30 beboere.

- Vi har nogle studerende, som er her i korte perioder, mens de skriver opgaver og specialer. Vi har praktikanter, og så har vi nye vidensmedarbejdere, som har fået et job hos en virksomhed her i kommunen, og så kan de bo her, fortæller Majda Overby, som er projektleder for de mange beboere.

En af dem kalder hende kærligt for ”reservemor”, og hun smiler lidt forlegent på sin tur rundt i huset for at fremvise de flotte værelser med eget bad, som er ved at blive moderniseret.

- Vi har fået renoveret den ene fløj med støtte fra Realdania, og nu er vi i gang med de andre værelser, så det bliver lidt mere indbydende, fortæller hun.

Annonce

Career Campus

Career Campus er et kollegium for studerende og højtuddannede medarbejdere tilknyttet virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Bygningen er ejet af kommunen, mens Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd står for udlejningen af de 32 værelser med eget toilet og bad.

Beboerne har adgang til et stort fælleskøkken, spisesal, hyggekroge med tv, bordfodbold, udendørs grill og andre aktiviteter.

Den månedlige husleje er 3500-4500 kroner, og det er ofte virksomhederne, som betaler – alt sammen som led i en langsigtet (og tilsyneladende succesfuld) indsats for at tiltrække de kloge hoveder til Ringkøbing-Skjern.

Læs mere om Career Campus på www.rserhverv.dk.

Vil gerne blive her

En af beboerne er 26-årige Jonas Graugaard. Trods sin unge alder har han allerede et års ophold i Shanghai, Kina, på CV’et, og nu har han fået fast job som kvalitetsingeniør hos Vestas Aircoil i Lem. Og han stortrives på Career Campus.

- Det var en kollega, som anbefalede mig at flytte ind her. Jeg ringede bare, og så fik jeg et værelse samme dag. Jeg dyrker meget sport – surfer blandt andet, så det er helt fantastisk, at vi er så tæt på naturen her. Vi laver tit mad sammen, og her er man kun alene, hvis man ønsker at være det, siger Jonas Graugaard.

Han er vokset op på Fyn, så det er guld værd for ham, at han kan bruge bofællesskabet på Career Campus som støtte til at bygge et socialt netværk op i en ny by. Han håber da også, at kæresten, som han mødte i Shanghai, med tiden vil flytte med ham til Ringkøbing.

- Jeg har været hos Vestas Aircoil i et års tid, og jeg vil rigtig gerne blive her. Jeg har nogle gode muligheder for at udvikle mig, og de gør meget for medarbejderne, så man har lyst til at blive her, siger han og tilføjer, at han er blevet rigtig glad for at bo i Ringkøbing.

Let adgang til sport

En af Jonas’ nye venner er Jógvan Pauli Lydersen. Han færdiggjorde sin eksamen som cand.oecon på Aarhus Universitet, og så flyttede han mod vest for at begynde på et nyt job som risikoanalytiker hos Ringkjøbing Landbobank.

- Min nabo på kollegiet i Aarhus var medicinstuderende. Han havde boet her på Career Campus som led i et praktikophold, så han anbefalede mig at flytte ind her, fortæller Jógvan Pauli Lydersen.

Han er lige som Jonas glad for de gode muligheder for at dyrke sport og nyde naturen. Beboerne har adgang til et nærliggende, veludstyret fitnesscenter, og der er gode løberuter i naturen lige uden for døren.

- Jeg må indrømme, at jeg ikke fik læst meget til eksamen, inden jeg skulle herud. Jeg sad faktisk i en hel uge og forberedte mig på at skulle til Ringkøbing. Jeg anede intet om byen, så jeg sad blandt andet med et kort og målte, hvor langt der var til nærmeste større by, fortæller han og griner højt.

Jonas spørger grinende, om han mon forberedte flugtruten, hvis han ikke kunne lide at være her?

Majda Overby lægger mange kræfter i at hjælpe de nye Ringkøbing-borgere til at føle sig hjemme i en ny by. Flere af dem kalder han kærligt for "reservemor". Foto: Thomas Maxe

Vær lidt mere åben

Nervøsiteten blev heldigvis gjort til skamme, og Jógvan er også blevet rigtig glad for Ringkøbing, hvor han har boet siden januar.

- Jeg har tænkt mig at blive boende her på Career Campus, indtil jeg føler mig til rette i Ringkøbing og føler mig klar til at komme videre, siger Jógvan Pauli Lydersen, som stadig mangler at overbevise kæresten om, at hun også skal forlade Aarhus og flytte med til Ringkøbing.

Det er da også noget af en omvæltningen, erkender han.

- Folk her i Ringkøbing er vel typisk danske: Vi synes selv, at vi er et åbent og imødekommende folkefærd. Men det er altså svært, når man kommer udefra, og ens jævnaldrende måske har kendt hinanden altid og har gået i skole sammen, siger Jógvan Pauli Lydersen.

Han opfordrer til, at vi alle sammen bliver lidt mindre berøringsangste og lidt mere imødekommende, når der kommer en fremmed udefra, som ikke har noget socialt netværk i en ny by. Tag dem i hånden og invitér dem med ind i fællesskabet, både på arbejde og i fritiden, lyder opfordringen.

Den er hermed givet videre.

Det gamle plejehjemskøkken er ombygget til hyggeligt fælleskøkken i samme stil, som mange studerende vil genkende fra kollegier. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Annonce