Mærkedage

CD-ikon fik overraskende opkald fra Nyrup

Arne O. Andersen vekslede sit engagement i CD til en ministerpost under Poul Nyrup Rasmussen (S) i 1993. Den 16. november fylder han 80 år. (Arkivfoto) Svend Aage Mortensen/Ritzau Scanpix
Den 16. november fylder Arne O. Andersen 80 år. Hans engagement i det hedengangne CD førte til, at han, trods slet ikke at være i Folketinget, blev minister.

80 år:Arne O. Andersen meldte sig ind i partiet CD, Centrum-Demokraterne, kort tid efter at det blev dannet i 1973.

Det førte til, at landmandssønnen fra Vendsyssel to årtier senere kunne træde ind på Christiansborgs bonede gulve som minister. Den 16. november fylder han 80 år.

Med sin indremissionske baggrund og sit store engagement arbejdede Arne O. Andersen sig op gennem CD's rækker. I 1987 blev han formand for partiets landsråd og var det frem til 1993.

I januar i det år tvang Tamilsagen Poul Schlüter (K) til at gå af som statsminister. Socialdemokratiets formand, Poul Nyrup Rasmussen (S), måtte hastigt samle sig en regering.

Den endte med at bestå af Socialdemokratiet, Kristeligt Folkeparti, Radikale Venstre og CD. Og derfor ringede Poul Nyrup Rasmussen en kold januardag til Arne O. Andersen og tilbød ham jobbet som kirkeminister.

Det takkede den vestjyske partisoldat ja til, og året efter blev han også forskningsminister.

Ministertiden blev dog en kort fornøjelse, og den ophørte, efter at CD gik fra ni til fem mandater ved folketingsvalget i 1994.

Den tidligere landsrådsformand meldte sig i protest ud af CD i 2006, da det kom frem, at den daværende formand, Bjarne Møgelhøj, forgæves havde forsøgt at hyre Naser Khader (K) som formand. CD nedlagde sig selv to år senere.

Engagementet forsvandt dog ikke, og Arne O. Andersen har siden da været aktiv i lokalpolitik og evigt aktiv i sit lokalområde.

Fra Vestjylland er Arne O. Andersen, der har to døtre med sin hustru, som gik bort i 2001, flyttet til Rødby på Lolland.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brand i lejlighed i Heimdalsparken

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce