Udland

Chile skal stemme om forfatning fra Pinochet-tiden

Goran Tomasevic/Reuters
Et af de centrale krav i chilenske demonstrationer har været en ny forfatning. Ikke alle er dog overbeviste.

Chile har besluttet at afholde folkeafstemning om en ny forfatning som svar på de seneste ugers vedvarende protester.

Folkeafstemningen skal finde sted i april 2020.

Beslutningen blev truffet fredag efter intense forhandlinger mellem regeringen og oppositionen.

En ændring af forfatningen, som stammer tilbage fra militærregimets tid, har været et af de afgørende krav fra de mange demonstranter.

Tusindvis af mennesker gik fredag eftermiddag igen på gaden i Chiles hovedstad, Santiago.

Her udbrød der voldelige sammenstød mellem mindre grupper af demonstranter og politi.

Den nuværende forfatning har eksisteret siden 1980, da den højreorienterede general Augusto Pinochet regerede på brutal vis.

Den er blevet ændret flere gange siden da. Men den fastlægger ikke nogen statslig forpligtelse til at sørge for uddannelse eller et sundhedsvæsen. Netop disse to områder er centrale i demonstranternes krav til regeringen.

- Aftalen er et første skridt. Men den er et historisk og fundamentalt første skridt mod at skabe en ny social pagt, hvor medborgerskab kommer til at spille en afgørende rolle, siger indenrigsminister Gonzalo Blumel.

I folkeafstemningen vil chilenske vælgere blive spurgt, hvorvidt forfatningen skal erstattes, samt hvordan en ny forfatning skal udformes.

Ikke alle er imidlertid overbeviste.

- Al opmærksomheden går til forfatningen, men der er mere presserende emner: pensioner, uddannelse, siger Raul Opoza, en 39-årig lærer.

Og den politiske aftale "løser ingenting", lyder det fra den 27-årige rengøringsassistent Leslie.

Uroen i Chile begyndte den 18. oktober som protester mod prisstigninger på metrobilletter i myldretiden.

Det har siden udviklet sig til en bredere protest mod den politiske status quo.

Afbrændinger, plyndringer og konfrontationer mellem demonstranter og politi har præget landet.

Chile har en af Sydamerikas mest veludviklede økonomier. Men de høje leveomkostninger har været genstand for megen kritik.

De chilenske aktier og pesoen reagerede positivt på nyheden fredag.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brand i lejlighed i Heimdalsparken

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce