Udland

De Gule Veste protesterer med fornyet energi på etårsdag

Philippe Lopez/Ritzau Scanpix
33 personer er anholdt, og politi har brugt tåregas under protester, hvor "De Gule Veste" markerer årsdag.

Protestbevægelsen "De Gule Veste" er lørdag samlet på de franske gader for at minde landets regering om, at den stadig har stor opbakning.

Det sker, et år efter at bevægelsen første gang var på gaden.

"De Gule Veste" begyndte sine protester lørdag den 17. november sidste år og har siden da traditionelt været aktive om lørdagen. Derfor markerer bevægelsen også årsdagen lørdag - selv om datoen hedder 16. november.

Der ventes dog også demonstrationer på selve årsdagen søndag.

Lørdagens protester i den franske hovedstad, Paris, har ført til sammenstød mellem demonstranter og politiet.

Lørdag formiddag er 33 personer anholdt, og politiet har brugt tåregas.

Protesterne i Frankrig opstod sidste år, da præsident Emmanuel Macrons regering fremlagde planer om at øge afgiften på benzin og diesel.

Navnet "De Gule Veste" kommer fra de trafikveste, der er i alle franske biler, og som demonstranterne iklædte sig. Vestene illustrerede, at det var en protest mod de højere afgifter, som mange franskmænd siger, at de ikke har råd til at betale.

Det endte med, at Macron droppede afgifterne. Men da det skete, var bevægelsen blevet stor og havde også udvidet sit fokus.

Nu blev der demonstreret mod eliten og dens skøjten hen over almindelige borgeres problemer med at få pengene til at slå til.

282.000 mennesker deltog landet over i protesterne den 17. november 2018.

I den efterfølgende tid var landet ramt af usædvanligt voldelige demonstrationer. I Paris og andre storbyer blev nationale monumenter skændet, og butikker blev smadret og plyndret.

Præsident Macron siger, at selv om demonstrationerne er klinget noget af, så er han klar over, at vreden, der har drevet bevægelsen, har dybe rødder.

Den tvang ham til at give politiske indrømmelser, og han har erklæret, at hans regering nu vil være mere forsigtig med en kommende pensionsreform.

- Krisen med "De Gule Veste" var på en måde god for mig. Den mindede mig om, hvem jeg bør være, sagde Macron i september til magasinet Time.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brand i lejlighed i Heimdalsparken

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce