Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hvem kan finde rundt i rodebutikken TDC?

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Det er snart 20 år siden, at Tele Danmark skiftede navn til TDC. Det kom bag på mange. Ikke mindst hos Thy Data Center, der ejede internetdomænet Tdc.dk og siden tjente en pæn sum på at sælge navnet til Danmarks store telefonselskab.

TDC har levet en omtumlet tilværelse. Virksomheden har både været ejet af et amerikansk teleselskab, af kapitalfonde og været børsnoteret. Sidste år blev TDC overtaget af de tre danske pensionskasser PKA, PFA og ATP samt den australske kapitalfond Macquarie.

Undervejs er TDC - og hele telemarkedet - blevet en ekstremt kompleks størrelse, som det er svært at finde rundt i. Ikke desto mindre er TDC stadig danskernes foretrukne leverandør af alt fra mobiltelefoni til tv-pakker, internetforbindelser og gammeldags fastnettelefoni, så virksomheden er absolut værd at beskæftige sig med.

For at skabe en smule overblik har TDC sat gang i en gigantisk opsplitning af selskabet og dets 7000 ansatte. Den langstrakte proces er foreløbig endt med skabelsen af to nye virksomheder: Den ene hedder Nuuday og indeholder alle TDC’s velkendte varemærker som Yousee, Telmore og TDC Erhverv.

Den anden hedder TDC Netco og skal drive og udvikle TDC’s infrastruktur. Det er en langhåret opgave, der både handler om at opgradere mobilnettet til det langt hurtigere 5G og investere milliarder i et hurtigt fibernet rundt i Danmark.

Den slags lykkes ikke uden benspænd, men TDC har været ekstra hårdt ramt. På et kritisk tidspunkt i hele denne transformation sagde TDC’s øverste topchef, skotske Allison Kirkby, pludselig op i oktober. Hun havde blot siddet på posten i 11 måneder og var dermed langtfra i mål med den opgave, hun havde påtaget sig. Men tilbuddet om et topchefjob hos konkurrenten Telia i Sverige var for fristende.

Nu må TDC leve med en overgangsfigur på toppen - den britiske it-veteran Mike Parton - indtil det lykkes at finde en ny topchef, der tør at bide skeer med de monumentale udfordringer i milliardkoncernen.

Og ikke nok med det. Så sent som i denne uge meddelte direktøren for det vigtige Nuuday-selskab, hollandske Jaap Postma, sin afgang. Han vil gerne flytte hjem til sin familie i Holland.

Hans afløser blev hurtigt fundet internt, og det var ugens positive nyhed. Nuuday-direktøren har nemlig ansvaret for de omstridte forretningsområder Yousee og Fullrate, som i disse tider bringer sindene i kog i tusindvis af danske hjem.

Yousee og Fullrate leverer nemlig tv-pakker til 1,2 million danskere, men befinder sig midt i et slagsmål med tv-selskabet Discovery Networks, der bl.a. ejer Kanal 5, 6’eren og Eurosport. Rutinemæssige forhandlinger er pludselig gået i hårdknude, og sagen kulminerede, da det stod klart, at Yousee- og Fullrate-kunder fra nytår ikke længere har adgang til Discovery-kanalerne, der blandt andet er stærke på de store sportsbegivenheder.

Kernen i problemet er, at danskerne i stigende grad skærer ned på - eller helt opsiger - deres tv-pakker. 60.000 danskere har opsagt deres tv-pakker hos Yousee og Fullrate siden nytår, så tendensen er ret tydelig. Mønsteret er i øvrigt det samme med bredbåndskunder, der vælger TDC fra. Nogle kan få hurtigere fiberforbindelser hos elselskaberne, og det har udløst et milliarddyrt investeringsprogram i TDC, der nu graver kilometervis af fiberkabler ned i den danske muld.

Går det godt i TDC? Ikke rigtigt. Det gamle teleselskab er under angreb, og kaptajnen på broen er rejst til Sverige. Det store spørgsmål er, hvem der kan løfte den komplekse opgave som topchef i TDC og gøre pensionskasser, den australske kapitalfond og ikke mindst tv-seere og bredbåndskunder glade.

Annonce

TDC har været ekstra hårdt ramt. På et kritisk tidspunkt i hele denne transformation sagde TDC’s øverste topchef, skotske Allison Kirkby, pludselig op i oktober. Hun havde blot siddet på posten i 11 måneder.

Allison Kirkby nåede kun 11 måneder som topchef i TDC, inden hun sagde op for at rykke til Telia i Sverige. Der venter hendes afløser en stribe opgaver i Danmarks gamle televirksomhed. Foto: Janerik Henriksson/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Brand i lejlighed i Heimdalsparken

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce