Mærkedage

Far til Stan, Kyle, Kenny og Cartman

Forfatter, instruktør og skuespiller Trey Parker er en af de to drivende kræfter bag tv-serien South Park. Den 19. oktober fylder han 50 år. Danny Moloshok/Reuters
Amerikanske Trey Parker er den primære forfatter til den animerede hitserie "South Park". Lørdag den 19. oktober fylder han 50 år.

50 år: Der foregår en del gakkede ting og sager oppe i hovedet på Trey Parker, der lørdag den 19. oktober fylder 50 år.

Som den ene af fædrene til animationsserien "South Park" udfolder han på mere end 20. år sine skæve og skøre idéer på den populære tegnefilm for voksne.

Komedieserien om de fire drenge Stan, Kyle, Kenny og Cartmann og alle de andre i den lille amerikanske by har han skabt i samarbejde med makkeren fra sin collegetid, Matt Stone.

Og de to skabere lægger selv stemmer til en del af seriens karakterer.

Blandt andet lægger Trey Parker stemme til "skurken" blandt de fire hovedpersoner, 9-årige Eric Cartman, der er kendt for sit hånlige grin, sin overvægt og sin ukorrekte og ofte antisemitiske opførsel.

Som hovedpersonerne i "South Park" er Trey Parker med det borgerlige navn Randolph Severn Parker III født i staten Colorado.

Her voksede han i 1970'erne op som en lidt nørdet dreng, der elskede den britiske komikergruppe Monty Python, hvis animationer inspirerede ham til at udvikle South Park-universet.

Seriens første episode blev sendt i 1997 og har siden kørt i hele 23 sæsoner.

I sidste måned blev det endda offentliggjort, at der kommer yderligere tre nye sæsoner fra Trey Parker og Matt Stones kyndige hænder.

Både før og efter "South Park" blev en succes, har Trey Parker skrevet og spillet med i flere andre projekter til film og tv.

Ingen af dem har dog været lige så succesfulde som historierne om de animerede skolekammerater, der både har vundet en Emmy og et hav af andre tv-priser.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rejser

5 tip til gode julemarkeder i Norden

Holstebro

Opgang evakueret under brand

Sport

Joe Joe Fahn blev dansk mester

Leder For abonnenter

Politikerne må gerne skuffe nogle ind imellem

Kan et udtjent styrhus på 55 kvadratmeter passe ind som pølsevogn på havnen i Lemvig? Nej, mener politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune. De har vendt tommelfingeren nedad til en ansøgning fra en lokal mand, som ønskede at placere det næsten seks meter høje styrhus på havnen og indrette det som pølsevogn. Den beslutning blev mødt med kritik af mange læsere, da vi skrev om sagen forleden. På Facebook udtrykker flertallet af debattørerne undren og skuffelse over, at kommunen ikke er med på den idé. "Skidt for Lemvig, at man ikke tager imod den slags ideer - det ville være perfekt for Lemvig - men det er nok ikke smart nok", lyder en af omkring et halvt hundrede kommentarer til sagen. Og det er faktisk sagen i en nøddeskal. Det er ikke smart nok. Eller sagt på en anden måde; styrhuset passer på ingen måde ind i det miljø, man ønsker på havnen. Det kan man selvfølgelig ærgre sig over ud fra en romantisk forestilling om, at lidt anarki og spøjse indfald kun er klædeligt. Men i det konkrete tilfælde er det ikke så underligt, at politikerne afviser sagen. Der er de seneste år gjort meget for at gøre havneområdet i Lemvig attraktivt, og et skrummel af et styrhus, er ikke noget, man bare lige placerer. Det er derfor både fornuftigt og logisk, at politikerne vælger at skuffe ansøgeren - og de tilsyneladende mange, der ellers synes godt om idéen. Det er lokalpolitikernes lod at skuffe nogle engang i mellem. Naturligvis ikke for ofte, men deres opgave er at træffe beslutninger for det fælles bedste. Og netop byudvikling er et område, hvor politikerne skal tage det ansvar meget alvorligt. De beslutninger, de træffer nu, får indflydelse mange år frem i tiden. Derfor er det vigtigt ikke at ryste på hånden. Og her taler vi om meget mere end blot en pølsevogn. I kampen om både bosætning og turister er det vigtigt, at der er en rød tråd i beslutningerne. Ikke mindst på det attraktive havneområde. Også selv om beslutningerne måske koster lidt i afdelingen for lokalkolorit.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Holstebro

Ild i tre containere

Annonce