Udland

General indfører udgangsforbud i Chiles hovedstad under uro

Ivan Alvarado/Reuters
Voldsomme sammenstød præger Chiles hovedstad. Demonstranter er imod højere billetpriser på undergrundsbane.

Den chilenske general Javier Iturriaga del Campo annoncerer et udgangsforbud i urolige dele af landets hovedstad, Santiago.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til søndag dansk tid.

Santiago har de seneste dage været plaget af voldsomme og voldelige protester mod højere billetpriser på offentlig transport.

Det førte lørdag til sammenstød mellem soldater og demonstranter, og fredag resulterede det i, at hovedstadens undergrundsbane blev raseret.

Javier Iturriaga del Campo meddeler, at udgangsforbuddet vil være gældende melem klokken ti om aftenen og syv om morgenen lokal tid.

- Vi beder alle om at tage hjem og overveje de tiltag, som regeringen har meddelt, og at se efter deres familie og hjem, siger del Campo ifølge Reuters.

Meddelelsen kommer, kort efter at Chiles præsident, Sebastian Piñera, har sagt, at der ikke vil komme højere billetpriser på offentlig transport alligevel.

- Vi kommer ikke til at gennemføre de højere billetpriser på undergrundsbanen, siger Piñera i en tv-transmitteret meddelelse ifølge nyhedsbureauet dpa.

Urolighederne begyndte 7. oktober og handler både om stigninger på billetpriser og mere generelt om de høje leveomkostninger i Chile, der er en af Sydamerikas mest udviklede økonomier.

Lørdag stødte politi og soldater sammen med demonstranter på flere af hovedstadens centrale pladser.

Indkøbscentre blev lukket over hele hovedstaden, mens de voldelige demonstrationer ikke viste tegn på at stoppe, beskriver nyhedsbureauet AFP.

Dæk og træstammer udgjorde brændende barrikader, der blokerede flere hovedveje i Santiago, og der blev sat ild til et supermarked.

Derudover brugte politi og soldater vandkanoner og tåregas mod demonstranter, der smed sten mod politiet "flere steder", lød det fra en talsmand for politiet ifølge AFP.

Chiles præsident, Sebastian Piñera, erklærede fredag på bagkant af urolighederne undtagelsestilstand i Santiago.

Tiltaget har chokeret flere i hovedstaden. Det er ikke set siden slutningen af Augusto Pinochets militærregime i 1990, skriver AFP.

Piñera har udover undtagelsestilstanden givet militæret beføjelser til at sørge for sikkerheden i dele af landet, som altså i 17 år var underlagt Pinochets militærregime.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rejser

5 tip til gode julemarkeder i Norden

Holstebro

Opgang evakueret under brand

Sport

Joe Joe Fahn blev dansk mester

Leder For abonnenter

Politikerne må gerne skuffe nogle ind imellem

Kan et udtjent styrhus på 55 kvadratmeter passe ind som pølsevogn på havnen i Lemvig? Nej, mener politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune. De har vendt tommelfingeren nedad til en ansøgning fra en lokal mand, som ønskede at placere det næsten seks meter høje styrhus på havnen og indrette det som pølsevogn. Den beslutning blev mødt med kritik af mange læsere, da vi skrev om sagen forleden. På Facebook udtrykker flertallet af debattørerne undren og skuffelse over, at kommunen ikke er med på den idé. "Skidt for Lemvig, at man ikke tager imod den slags ideer - det ville være perfekt for Lemvig - men det er nok ikke smart nok", lyder en af omkring et halvt hundrede kommentarer til sagen. Og det er faktisk sagen i en nøddeskal. Det er ikke smart nok. Eller sagt på en anden måde; styrhuset passer på ingen måde ind i det miljø, man ønsker på havnen. Det kan man selvfølgelig ærgre sig over ud fra en romantisk forestilling om, at lidt anarki og spøjse indfald kun er klædeligt. Men i det konkrete tilfælde er det ikke så underligt, at politikerne afviser sagen. Der er de seneste år gjort meget for at gøre havneområdet i Lemvig attraktivt, og et skrummel af et styrhus, er ikke noget, man bare lige placerer. Det er derfor både fornuftigt og logisk, at politikerne vælger at skuffe ansøgeren - og de tilsyneladende mange, der ellers synes godt om idéen. Det er lokalpolitikernes lod at skuffe nogle engang i mellem. Naturligvis ikke for ofte, men deres opgave er at træffe beslutninger for det fælles bedste. Og netop byudvikling er et område, hvor politikerne skal tage det ansvar meget alvorligt. De beslutninger, de træffer nu, får indflydelse mange år frem i tiden. Derfor er det vigtigt ikke at ryste på hånden. Og her taler vi om meget mere end blot en pølsevogn. I kampen om både bosætning og turister er det vigtigt, at der er en rød tråd i beslutningerne. Ikke mindst på det attraktive havneområde. Også selv om beslutningerne måske koster lidt i afdelingen for lokalkolorit.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Holstebro

Ild i tre containere

Annonce