Mærkedage

Storsælgende sangerinde med sorte briller

Den græske sangstjerne Nana Mouskouri fik sit første hit i 1961 med The White Rose of Athens. Søndag den 13. oktober fylder hun 85 år. Louisa Gouliamaki/Ritzau Scanpix
Nana Mouskouri har solgt over 300 millioner albummer og er den næstbedst sælgende sangerinde efter Madonna. Søndag den 13. oktober fylder hun 85 år.

85 år: Hun er verdens næstbedst sælgende sangerinde, lige efter Madonna på førstepladsen.

Hendes karriere har spændt over seks årtier. Hun har udgivet over 200 albummer på i hvert fald 12 forskellige sprog, og hun har solgt over 300 millioner plader.

Nana Mouskouri, der fylder 85 år den 13. oktober, er med andre ord en af alle tiders største sangerinder.

Og så er den græske sangstjerne nem at genkende på de der briller. De er store, sorte og markante.

Mange har gennem årene prøvet at få Mouskouri til at tage dem af. Blandt dem Harry Belafonte, som hun var på turné med i USA midt i 60'erne.

Men hun er græskkatolsk over for alle forsøg på at få hende til at fremstå mere moderigtig og har hver gang nægtet.

- Jeg var stædig. Jeg ville ikke tage dem af, fortalte hun i et interview for nogle år siden.

Hun havde bare andre prioriteter end sit ydre, lød det fra den græske stjerne, der selv ønsker at blive husket som "sangerinden med den menneskelige stemme".

Ioanna Mouskouri, som hun egentlig hedder, er født på Kreta, men flyttede som lille til Athen.

Her kom hun på musikkonservatoriet, men farens hang til at spille alting væk tømte kassen, og Nana Mouskouri begyndte tidligt at synge jazz på natklubber i den græske hovedstad for at få økonomien til at hænge sammen.

I 1961 fik hun sit første hit med "The White Rose of Athens", og to år efter repræsenterede hun Luxembourg ved melodigrandprix i London. Men det var Danmark, der løb med sejren i 1963, og Mouskouri måtte nøjes med ottendepladsen.

Udlandet havde dog fået øjnene op for det græske sangtalent.

Quincy Jones indspillede med hende i 60'erne, hun turnerede med Harry Belafonte, Bob Dylan skrev en sang til hende, og hun og Leonard Cohen blev gode venner.

Trods sin succes har hun gennem sin karriere kæmpet med generthed, manglende selvtillid og sceneskræk.

Ikke desto mindre har hun optrådt over 10.000 gange - også mange gange i Danmark - og stort set altid været på turné.

Nana Mouskouri blev goodwillambassadør for FN's børneorganisation, Unicef, i 1993.

Fra 1994 til 1999 var hun medlem af Europa-Parlamentet for Grækenlands konservative parti, Nyt Demokrati.

Den græske verdensstjerne er i dag gift for anden gang og bor i Schweiz.

Annonce
Græske Nana Mouskouri er en af alle tiders største sangerinder og den næstbedst sælgende efter Madonna. Her er hun fotograferet i forbindelse med et interview i Berlin sidste år. Britta Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Rejser

5 tip til gode julemarkeder i Norden

Holstebro

Opgang evakueret under brand

Sport

Joe Joe Fahn blev dansk mester

Leder For abonnenter

Politikerne må gerne skuffe nogle ind imellem

Kan et udtjent styrhus på 55 kvadratmeter passe ind som pølsevogn på havnen i Lemvig? Nej, mener politikerne i teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune. De har vendt tommelfingeren nedad til en ansøgning fra en lokal mand, som ønskede at placere det næsten seks meter høje styrhus på havnen og indrette det som pølsevogn. Den beslutning blev mødt med kritik af mange læsere, da vi skrev om sagen forleden. På Facebook udtrykker flertallet af debattørerne undren og skuffelse over, at kommunen ikke er med på den idé. "Skidt for Lemvig, at man ikke tager imod den slags ideer - det ville være perfekt for Lemvig - men det er nok ikke smart nok", lyder en af omkring et halvt hundrede kommentarer til sagen. Og det er faktisk sagen i en nøddeskal. Det er ikke smart nok. Eller sagt på en anden måde; styrhuset passer på ingen måde ind i det miljø, man ønsker på havnen. Det kan man selvfølgelig ærgre sig over ud fra en romantisk forestilling om, at lidt anarki og spøjse indfald kun er klædeligt. Men i det konkrete tilfælde er det ikke så underligt, at politikerne afviser sagen. Der er de seneste år gjort meget for at gøre havneområdet i Lemvig attraktivt, og et skrummel af et styrhus, er ikke noget, man bare lige placerer. Det er derfor både fornuftigt og logisk, at politikerne vælger at skuffe ansøgeren - og de tilsyneladende mange, der ellers synes godt om idéen. Det er lokalpolitikernes lod at skuffe nogle engang i mellem. Naturligvis ikke for ofte, men deres opgave er at træffe beslutninger for det fælles bedste. Og netop byudvikling er et område, hvor politikerne skal tage det ansvar meget alvorligt. De beslutninger, de træffer nu, får indflydelse mange år frem i tiden. Derfor er det vigtigt ikke at ryste på hånden. Og her taler vi om meget mere end blot en pølsevogn. I kampen om både bosætning og turister er det vigtigt, at der er en rød tråd i beslutningerne. Ikke mindst på det attraktive havneområde. Også selv om beslutningerne måske koster lidt i afdelingen for lokalkolorit.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage: Styrelse kæmper for at stoppe ham

Holstebro

Ild i tre containere

Annonce