Holstebro

Uddannelse: Nu kan du blive trafikofficial

- I har jo snart et Post Nord Danmark Rundt-cykelløb, der kommer til Holstebro, så her kunne der meget vel være brug for vores hjælp, siger instruktør Svenn Vind. Privatfoto
- Vi må ikke selv hoppe ud og dirigere trafikken, siger instruktør, der med politiets tilladelse dirigerer trafikken ved begivenheder, hvor især Hjemmeværnet tidligere har stået. De første trafikofficials blev i weekenden uddannet.

Holstebro: Regnestykket er klart, og det ender i minus.

- Hjemmeværnet kan ikke stille op med det, de kunne engang, når de også skal stå ved grænseovergangen, ulykker, brandtomter og så videre. Derfor er vores opgave kun endnu vigtigere, siger Svenn Vind.

Og så er politiet endda ikke taget med i regnestykket, tilføjer han.

Det går ud over cykelløb og andre kulturelle begivenheder, som kræver folk til at dirigere og passe på trafikken. Derfor er der opstået trafikofficials, som er et korps af civile, der siden år 2005 er uddannet til at være et alternativ til politiet og hjemmeværnet.

I weekenden blev de første kursister nogensinde i Holstebro uddannes. Det betød, at de over to dage modtog undervisning på biblioteket, mens den praktiske del foregik i tre kryds i Holstebro.

- Det handler om at få god teori ind om trafikofficials beføjelser, for det er reel magt, man får i et kryds. Der er også noget psykologi med, for de danske trafikanter er ikke ligefrem kendt for at være de mest besindige bilister, siger Svenn Vind, der er instruktør og trafikkoordinator i Herning Kommune.

Annonce

Vi er ude

Uddannelsen af trafikofficials i Holstebro er sket på foranledning af DGI Vestjylland. På to dage gennemgås 16 lektioner, hvorefter man er klar til at hjælpe i trafikken.

- Vi har været i gang i Herning i fem år og har dér et rigtigt godt samarbejde med Midt- og Vestjyllands Politi. Der er tillid, og den værner vi meget om, for vi ved godt, at træder man bare én gang ved siden af, så kan den være væk, siger Svenn Vind, der kan bryste sig af, at ingen af Hernings trafikofficials endnu er kommet til skade, selvom opgaven er omgærdet af en vis portion trafikfare.

- Vi er ude 30-40 timer per mand om året. I Hjemmeværnet skal man være aktiv i 24 timer om året, så vi er fuldt på højde med hjemmeværnet, siger han.

Deltagerne i Holstebro kom blandt andet fra de lokale cykel- og triatlonklubber. Selvom der meldes om langt større interesse i Herning, hvor der er fire hold, så oplevede man også her, at det første hold var sværest at samle interesserede til. På den baggrund vurderer Svenn Vind, at uddannelsen meget vel kan komme til Holstebro igen næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Annonce